Familie Schoonveld

Mooie verhalen

Langzaam bouwen de website weer op. Het is inderdaad een chaos van bestanden, mappen in mappen en af en toe even zoeken om de mooie dingen te vinden. Ik heb nu twee stambomen van de families op de site gezet, die van de Noorddijk/Garmerwolde tak via Bartelt Kienes die van de Uithuizermeeder tak via Jan Gerrijts. Van de levende personen worden alleen de namen vermeld, geen data en dergelijke.

Verder heb ik een aantal mooie verhalen op de site teruggezet. De topper vind ik het verhaal over Lange Willem Schoonveld, mijn betovergrootvader. In dat verhaal wordt heel mooi het leven op een Groninger boerderij in de 19e eeuw beschreven. Vooral het eentonige winterwerk, het dorsen van het graan, maakte indruk op mij.

Daarnaast het familieverhaal Antonides, waarin het leven als ploegbaas bij de spoorwegen en overwegwachteres mooi in naar voren komt. De schrijver Wiebe Antonides is opgegroeid in wachtpost 22 onder Sneek aan de lijn tussen Stavoren en Leeuwarden, in de periode dat dit nog de hoofdverbinding tussen Leeuwarden en Amsterdam was.

Het verhaal over mijn Oom Piet, jong gesneuveld in toen nog Nederlands Indië, was destijds de aanleiding om de site op te zetten. Een boeiende schets van het leven van een soldaat zoals dat uit zijn brieven naar voren komt en de manier waarop Nederlanders toen aankeken tegen hun kolonie en haar inwoners.

Tot slot vond ik dat ook het verhaal van Alex Berry niet mocht ontbreken. Het is een “what if.. ” verhaal van deze jongen uit Californië. Wat, als mijn grootvader Hendrik Schoonveld niet was geëmigreerd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *